Palestina

 Joves d’Esquerra Verda hem denunciat sempre les vexacions que l’Estat d’Israel comet des de fa dècades en contra del poble palestí, que viu dividit en dues terres sota la mirada passiva i latent d’una comunitat internacional poc compromesa. La nostra posició és ferma, i no és cap altra que reclamar un Estat palestí independent i lliure, atesos els principis que defensem: l’autodeterminació dels pobles, la pau i la resolució dels conflictes per vies pacífiques.

A més a més, la pau al Pròxim Orient és una condició bàsica per a la serenitat política, civil i social a la Mediterrània. Desitgem, doncs, que els instruments de què ens hem dotat, tals com la Unió per a la Mediterrània, siguin instruments útils per a la construcció d’un procés de pau, d’una solució tancada després de tantes dècades, des de 1967, d’ocupació israeliana i inestabilitat a la regió. D’això en depenen milions de persones que viuen a aquests territoris i que haurien de tenir garantits, ja que no els tenen, els drets humans.

El compromís internacional és bàsic, però no arriba, i aquest és un fet que sempre ha estat manifestat des de Joves d’Esquerra Verda, atès que s’estan perllongant situacions clarament vulneradores de la legalitat internacional. Alhora, però, som conscients que cal actuar localment en vista d’una millora global, i des de la nostra organització hem anat obrint-nos a nous àmbits de sensibilització social en l’afer palestí. Així doncs, sota el paraigües del projecte “Societat Civil i Construcció de Pau”, hem començat a promoure la mobilitat entre joves palestins i catalans, de tal manera que puguin venir i explicar de primera mà com es viu la situació, així com que es facin idea de com funciona la societat catalana, i de tal manera també que nosaltres puguem visitar Palestina i explicar com funcionem aquí, presenciar la situació als territoris ocupats i poder conèixer-ho en primera persona. També estem impulsant projectes de cooperació interuniversitària entre Catalunya i Palestina.

Creiem en la força dels moviments socials, creiem en un món diferent sota els principis de l’alterglobalització i fomentem la cooperació; per això, és important mantenir el contacte amb organitzacions civils compromeses en aquest àmbit i teixir, a poc a poc, una consciència que sembla que mai no acaba d’engegar del tot. Per fer-ho, denunciem durament la violació continuada de drets humans als territoris ocupats, la construcció d’un Mur de la Vergonya per aïllar la població palestina i la construcció d’assentaments il·legals que no fan res més que minar els territoris disponibles per a la població palestina.

Per tot plegat, seguim reiterant:

− El nostre suport a la causa palestina i al dret a l’autodeterminació del poble palestí per escollir el seu futur.

− La creació de l’Estat lliure i independent palestí, mantenint les fronteres prèvies a l’ocupació israeliana de 1967.

− Que la capital d’aquest Estat ha de ser Jerusalem Est.

− La necessitat de trobar una solució per als milers de persones que viuen en camps de refugiats, seguint les resolucions de les Nacions Unides.

− L’obligatorietat de fer complir les resolucions i els tractats internacionals a l’Estat d’Israel, com ara les Convencions de Ginebra.

− Que l’Estat espanyol aturi la venda d’armament a l’Estat d’Israel.

− Que la situació que es viu a Palestina és un clar apartheid ordenat per l’Estat d’Israel. Tal com va succeir amb el cas de Sudàfrica, el BDS (Boicot, Sancions i Desinversions) es presenta com a mesura de pressió a l’Estat d’Israel i com una possible sortida al conflicte.

 

%d bloggers like this: